Докато е седял на олющената резервна скамейка на баскетболния Филатлитикос, съдбата

...
Докато е седял на олющената резервна скамейка на баскетболния Филатлитикос, съдбата
Коментари Харесай

Адетокумбо – уличният продавач, който стана звезда в НБА

Докато е седял на олющената аварийна пейка на баскетболния " Филатлитикос ", ориста като че ли се е усмихнала на Янис Адетокумбо. Като младеж в залата в Атина той е чакал брат си Танасис да излезе от игра и да му даде единствения чифт маратонки, който двамата поделяли. Сега в същата зала гърчетата играят с съвременни маратонки с неговото име. В Атина той е работел като скитащ се махленски продавач, предлагащ ментета на чанти и слънчеви очила. Сега Янис отново е по улиците, само че на билбордове, рекламиращи локални и международни марки. 

В първите си 18 години Адетокумбо в никакъв случай не е напускал страната, само че в никакъв случай не е бил и грък. Сега след 6 години в Съединени американски щати той се връща като най-известния грък сега, мултимилионер и баскетболист №1 в НБА. " Лудост е. Къде бяхме тогава, къде сме в този момент. Това е необикновено пътешестване ", споделя той. 

Адетокумбо е роден в Атина на 6 декември 1994 година и е вторият наследник на Вероника и Чарлз, които са напуснали нигерийската столица Лагос 3 години по-рано в търсене на по-добър живот. Те намират спокойствието, което са желали, само че влизат в серпантина, в която са без гражданство и без документи. Въпреки че са родени в Гърция, нито Янис, нито батко му Танасис, нито по-малките Костас и Алексис могат да получат поданство. Като незаконни имигранти Чарлз и Вероника сигурно не могат. Държавната политика не им разрешава да останат, само че те не желаят да изоставен. Шестимата живеят в двустаен апартамент в Сеполия, квартал в Северна Атина, а дните им минават в търсене на работа на черно. Чарлз работи какво ли не, а Вероника гледа деца или съпровожда Танасис и Янис, които се пробват да продават аксесоари по улиците.

" Продавахме доста неща - часовници, чанти, слънчеви очила, ключодържатели, дискове. Всичко, което можехме. Бях необикновен, един от най-хубавите, тъй като обичах да го върша и обичах да съм с майка ми. Работната ми нравственос идва от това минало. Виждах какъв брой доста работят родителите ни за нас и това остана в мен. Аз не го върша за популярност или за пари, а просто тъй като съм израснал по този начин ", споделя Янис.

В началото фантазиите му са свързани с футбола. Баща им мечтаел да стане футболист, а по-късно предава щафетата на синовете си. Янис е почитател на " Олимпиакос ", а когато играят с Танасис, двамата си показват край в Шампионската лига, а не плейофите в НБА. Всичко се трансформира със инцидентна среща. Спирос Велиниатис, локален скаут и треньор, вижда капацитета на 12-годишния Янис и братята му. " В Сеполия има две стадиони едно до друго. На едното играеха баскетбол, на другото Янис и братята му се гонеха. Видях освен човек с извънредно чувство за смяна на посоката, само че и със пристрастеност за победа. Ако имаш око за гений, можеш да го забележиш и без да е с топка в крайници или ръце ", споделя треньорът.

От този миг, до момента в който другите сегашни звезди в НБА към този момент са упражнявали хиляди часове, Янис стартира съвсем от нулата - учи се на дрибъл и обикновена пукотевица. Велиниатис води борба на два фронта - би трябвало да убеди сем. Адетокумбо, че баскетболът си заслужава, и да убеди тим, че Янис си заслужава риска. " Децата от Африка не почитат баскетбола. Футболът и атлетиката са единствените им варианти да печелят пари. От друга страна, огромните клубове в Гърция знаят компликациите, до които може да докара вземането на деца от тези малцинства. Те знаят проблемите в тези квартали, знаят, че тези деца работят и може да не дойдат на подготовка. Това не е расизъм, просто такова е обществото ", споделя треньорът.

" Филатлитикос ", клуб от III дивизия, търси обезверено гении и предлага да откри постоянна работа на Чарлз и Вероника, в случай че Янис и Танасис са постоянни на тренировки. А братята са отдадени. Прекарват някои нощи на гумените подложки в залата, тъй като са прекомерно изтощени да се приберат. Братското съревнование ги кара да стават по-добри. Гледат записи в YouTube на звездите в НБА по интернет клубове. Алън Айвърсън е любим на Янис. На 17 година той и братята му още оказват помощ за уличната търговия. Но още преди този момент Янис осъзнава, че има и друга опция за пари.

" Бях на 15, Танасис беше звездата на отбора. Тренирахме, той атакуваше, а аз избих топката от ръцете му. Взех я, той потегли след мен, само че го удържах, а по-късно направих забивка през него. Когато се прибрах, първо споделих на татко ми какво е станало. Осъзнах, че щом мога да направя това против батко ми, който най-добре знае моите силни и слаби страни, значи мога да го върша против всекиго ", споделя Янис.

Тъй като първоначално е прекомерно слаб физически, той стартира като пойнт гард. Постепенно трупа мускулна маса, развива играта си и към този момент може да играе на всички пет позиции. В последния си мач за младежкия тим вкарва 50 т. Обаче без паспорт, безстопанствен жител, Янис не получава късмет да се покаже на по-високо равнище, не разрешават му да играе в елитната дивизия и за младежките тимове на Гърция. Но към него към този момент се шуми, а клиповете с изявите му притеглят скаутите на НБА. Представители на 29 от 30-те тима в НБА минават 10-часовия полет и гледат Янис в дребната зала на клуба му. Само " Ню Йорк Никс " не праща човек. Проблемът е, че поради неналичието на паспорт Адетокумбо не може да пътува до Съединени американски щати.

На 9 май 2013 година, след 2-годишно очакване и по-малко от 2 месеца преди драфта, гръцкото държавно управление издава паспорт на Янис. Решението на " Милуоки " да го изберат под №15 в драфта наподобява малко необичайно тогава, само че 6 години по-късно към този момент не е по този начин. Тъй като е почнал късно, Янис още се развива. Тактически е по-умен, физически е по-силен. През този сезон той изведе " Милуоки " до плейофи за първи път от 18 г. и до край в Източната конференция, изгубен от бъдещия първенец " Торонто ". Той към този момент е една от огромните звезди в НБА и справедливо бе определен за най-полезен състезател (MVP). На церемонията Янис благодари на братята си, на майка си, само че и на татко си, който умря от инфаркт през септември 2017-а.

" Още не мога да виждам видео от речта си. Ставам прочувствен. Когато погледнах хората, видях целия си живот. Помислих си: " Как, по дяволите, стигнах дотук? "

Миналото в Гърция сигурно му оказва помощ. Той с горделивост показва страната, макар че е имал проблеми поради своя генезис. Макар че множеството гърци го поддържат, през 2013 година Николаос Михалолиакос, водач на крайнодясната партия " Златна зора ", прикани Янис да бъде задържан и депортиран. През 2017 година академични професор го назова " черен човек, който се преструва на грък ". Янис не се впечатлява. " Дали си черен или бял, няма значение. Ако си роден и си израснал в тази страна, ти си грък. Какъв различен може да си? Много хора ме питат дали съм нигериец. Да, несъмнено, имам нигерийски корени, родителите ми са от Нигерия, само че аз съм грък. Защо да съм по-малко грък от други? Защото съм черен? Стига, дребосъче... "

Янис е удовлетворен, че през 2015 година гръцкото държавно управление промени закона и към този момент улесни даването на поданство на деца на чужденци, родени и израснали в Гърция. " Стана много по-добре. Вече го виждам. Промениха закона и мисля, че има нещо общо и с мен. Много деца на мигранти ще получат благоприятни условия като мен ", приключва Адетокумбо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР